Pintores oblidades del segle XX

Benvolguda amiga!
Si et demanem que ens diguis noms de pintores del segle XX potser et vindran de
seguida al cap Frida Khalo, Leonora Carrington o Georgia O’Keffe. Però hi ha un munt de dones que mereixen un lloc eminent a la Història de l’Art i que, per raons diverses, han estat injustament oblidades.
És el cas de la polifacètica artista Elsa von Freytag-Loringhoven, anomenada “La
Baronesa”, que va destacar en pintura, escultura, perfomance i poesia. Aquesta dona excèntrica i ‘alliberada’ va ser qui li va donar la idea a Marcel Duchamp per a la seva famosa “Font”, una obra emblemàtica que va trencar amb tots els esquemes de l’art, obrint la porta a tècniques com els ready-mades.
Un altre exemple és Paula Modersohn-Becker, una dona que va saber situar-se de ple en el postimpressionisme, però pel fet d’estar casada amb un pintor plenament acadèmic va haver de fer front a una doble incomprensió: com a dona i com a avantguardista. Malgrat la seva curta vida, va crear més de 700 quadres i un miler de dibuixos i va iniciar una tendència inèdita a la història de l’art fins llavors: l’autoretrat nu. “La meva ànima serà un gratacels, amb un ascensor al centre; sabré omplir aquest edifici i fer-lo viure, i serà el meu món”, deia Àngeles Santos, que va causar sensació entre la intel·lectualitat dels anys vint del segle passat amb un monumental quadre titulat “Un món”. Pintat amb només 18 anys, va crear un univers nou plenament surrealista, però la seva obra va ser incompresa i reconduïda per encaixar als cànons de l’època.
Si vols descobrir la vida i obra d’aquestes i altres creadores imprescindibles no et pots perdre la xerrada Pintores oblidades en la història de l’art: avantguardes del segle XX, a càrrec de la historiadora i divulgadora d’art, Mireia Puente, que tindrà lloc a les nostres instal·lacions dimarts 23 de maig, a les 17.30 hores.
Mireia Puente és llicenciada en Geografia i Història en l’especialitat d’Història de l’Art i postgrau de les Arts de l’Objecte al Disseny Contemporani per la Universitat de Barcelona. Des de fa una dècada, ens apropa a l’art amb un llenguatge accessible a través del seu blog www.artxtu.com i les xerrades i tallers que imparteix a museus, ajuntaments i escoles d’arreu de Catalunya, com aquesta que tenim el privilegi de gaudir un cop més.
L’art no seria una experiència completa sense la teva mirada com a espectadora. Per això et convidem a acompanyar-nos en aquest viatge per la història de l’art del segle XX per reivindicar juntes el paper de la dona com a creadora! T’hi esperem!

Text de Vicky Rico

Nombre total de sessions

1

Dates i hores

Dimarts 23/05/2023 de 17:30h a 19:00h

Programa 1

Programa 2

Instruccions

Per més informació o per reservar plaça:

Telf: 93 403 62 70

Per correu electrònic: caid@l-h.cat

Llocs on s’imparteix aquesta formació

Tots els llocs | Totes les formacions